Przetwory/ fot. http://www.flickr.com/photos/culinaryhistorians/4422503120 |
Jedyne, niepowtarzalne i unikatowe wydarzenie miało miejsce w Dubrowniku w dniach od 6 do 7 października. W ten właśnie weekend na ulicach adriatyckiej perły królowały marmolady i dżemy. Lato w tym roku obrodziło przepysznymi owocami: słodkimi truskawkami, kwaskowymi jagodami czy rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami. Należało to bezapelacyjnie wykorzystać! Na długie i mroźne wieczory zatrzymane aromatyczne i doskonałe w smaku owoce w postaci najrozmaitszych przetworów. Sprawdź, jaką atrakcję przygotowały władze miasta wraz z
Ministrem Rolnictwa dla mieszkańców i turystów?
Już po raz 6 organizowany jest Międzynarodowy Festiwal Dżemu i Marmolady, podczas którego rolnicy zjeżdżający się z niemalże każdego zakątku Chorwacji mogą prezentować swoje płody rolne oraz znakomite przetwory, które z nich powstają. Przedsięwzięcie kuturalno-kulinarne na samym początku miało być tylko jednorazowym epizodem, jednakże przekształcił się on w tradycyjną imprezę. Przybywający do miasta turyści chętnie wybierają się na Plac Luza, znajdujący się w pobliżu kościoła pod wezwaniem św. Błażeja patrona miasta. Spacerując między straganami degustują smakołyki domowej roboty, poznają aromat i smak prawdziwych chorwackich przetworów oraz obcują z wspaniałym ludźmi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz